Bästa möjliga start

Bästa möjliga start

Maggie minns än i dag första gången hon kom till Portalen. Där fick hon hjälp att lära sig svenska och söka jobb. Det blev vändpunkten för mig, säger hon.

Maggie kom till Sverige och Norrköping från Holland, där hon hade bott i sju år. Hon visste att första steget till att komma in i det svenska samhället var att lära sig språket. Men hon fick inte komma in på SFI eftersom hon som EU-medborgare inte räknas som invandrare.
– Jag tittade på privatkurser i svenska, och var beredd att betala mycket pengar för att få komma in på en skola, berättar Maggie.
Men så fick hon höra om Portalen genom sin svåger. Ett ställe dit vem som helst, som är nyanländ, och som siktar på att bli egenförsörjande kan komma och lära sig svenska. Dock kan det ibland vara kö för att få en plats.
– Jag minns fortfarande datumet som jag gick till Portalen första gången. Så mycket har det betytt för mig. Det var den 13 januari 2014, skrattar Maggie och fortsätter:
– Jag hade tur och fick komma med i en grupp ganska direkt. Det var mitt första steg mot att på sikt kunna försörja mig själv.
Snabbt blev Portalen hennes trygga punkt i tillvaron. I början fick hon ett schema för svenskundervisning två dagar i veckan.
Eftersom hon lärde sig fort avancerade hon ganska snabbt upp till en högre nivå och efter fem månader fick hon tillfälle att börja jobba som volontär och hålla i svenskundervisningen för en egen grupp.
– Jag hade jobbat som lärare i Syrien under två år, så jag är van vid att undervisa. Att hålla i undervisningen på Portalen var en bra merit för mig. När sedan personalen på Portalen rekommenderade mig för vidare jobb blev jag superglad.
Genom Portalen fick hon kontakt med studieförbundet ABF, där hon i dag jobbar 50 procent som verksamhetsledare.
– Jag är ansvarig för asylprojektet ”Välkommen till Sverige” där asylsökande får lära sig mer om både svenska språket, men också om hur det svenska samhället fungerar.
Förutom jobbet på ABF är Maggie också jobbcoach. Många av hennes klienter är även där nyanlända personer.
– Jag brinner för integrationsfrågor och är så glad över att jobba med detta! Om jag inte hade gått till Portalen den där dagen i januari hade jag inte varit där jag är i dag. Det är toppen att det finns en plats i Norrköping dit nyanlända kan gå. Där alla ser möjligheter i stället för problem. Sitter du hemma i din lägenhet i ett nytt land kan allt kännas ganska hopplöst. Men på Portalen finns en positiv känsla som sprider sig som ringar på vattnet!

 

”Utan Portalen hade jag inte haft jobb i dag.”

Namn: Maggie Issa
Ålder: 34 år
Bor: I centrala Norrköping.
Gör: Arbetar halvtid som verksamhetsledare på ABF, halvtid som jobbcoach på Arcus.
Kommer från: Staden Al-Malikiyah i Syrien. Kom till Sverige och Norrköping för ungefär två och ett halvt år sedan, bodde tidigare i Holland.
Intressen: Umgås med familj och vänner, dansa, design, shoppa.
Gillar: Att engagera mig! Jag sitter till exempel med som styrelseledamot i organisationen ”Lika rättigheter för integration”. Vi jobbar med integrationsfrämjande åtgärder.