Det finns inga gränser mellan oss

Det finns inga gränser mellan oss

Rotarys mentorskapsprogram har som syfte att hjälpa adepter från Portalen att snabbare komma in i det svenska samhället. May Dahi och Monica Rosander är ett lysande exempel på det. Men de blev inte bara adept och mentor – de blev vänner för livet.

När May Dahi skyndar ut från en SFI-lektion och får syn på Monica Rosander lyser det i hennes ögon. Det gör det för övrigt även i Monicas ögon.
– Jag tänker inte på henne som en adept, utan som min kompis May, säger Monica när vi har slagit oss ner på en av Marielundsskolans bänkar.
Deras vägar korsades i mars 2015, då May fick upp ögonen för det yrkesmentorprogram som Rotary har startat i samarbete med Portalen. Som nyanländ från Homs i Syrien skulle hon bli hopparad med en mentor med syfte att snabbare bli integrerad i det svenska samhället.
– Nu har det gått över ett år vilket innebär att mentorprogrammet egentligen är slut, men vi fortsätter träffas ändå, säger Monica.

Under 15 intensiva månader har de tillbringat mycket tid ihop, allt från Valborgsfirande vid en sprakande brasa till traditionellt midsommarfirande.
– Vi fick äta sill, det smakade faktiskt bra, säger May med ett leende. ”Vi” är hennes familj som förutom henne själv består av maken Esam, 19-åriga dottern MaryRose och 16-årige sonen Issa. Båda barnen vill bli ingenjörer när de blir vuxna – precis som sin pappa.
– Vi har tyckt att det har varit så skönt att träffa en svensk familj, att se någonting annat än vad vi är vana vid. Det finns inga gränser mellan oss, säger May.
Trots att hon kom till Sverige från Syrien för mindre än två år sedan pratar hon bra svenska. Språk har alltid legat henne nära hjärtat, och på Al-Baath University i Homs studerade hon bland annat engelsk litteratur och pedagogik. Hon undervisade på grundskolor och gymnasier i religionskunskap och engelska.
– Men jag är bättre på att skriva på svenska. När jag ska prata börjar jag tänka för mycket, säger May.
Hennes dröm, berättar hon sen, är att i framtiden jobba som lärare på grundskolenivå. Redan nu har hon kommit en bit på vägen, som lärarassistent på Hagagymnasiet.
– Hon kommer absolut att nå hela vägen, säger Monica.

Viktig hjälp i vardagen

Det senaste året har Monica försökt hjälpa May i sin nya vardag i många olika sammanhang, med allt från ansökningar om skolbyte till hur det går till när man ska starta eget.
– En kompis vill starta företag, förklarar May.
Apropå kompisar – bland Mays vänner går snacket varmt om att de också vill bli adepter till Monica.
– Men det finns fler ”Monicor”, säger huvudpersonen själv och ler.
Båda två säger sig vara jätteglada över det samarbete som initierats mellan Portalen och Rotary.
– Vi har som idé att vända oss ut mot världen och det är roligt att vi kan göra det lokalt härifrån Norrköping.
Portalens föreståndare (Natalia Bonilla) är medlem i vår klubb (Rotary Kneippbaden). Hon är ett riktigt energiknippe och får många att vilja engagera sig, säger Monica.
Till vardags arbetar Monica som kvalitetscontroller inom Norrköpings kommun och är nyfiken på folk från andra länder. Nyfikenheten har lett till en vän för livet – och till nya smaksensationer i köket.
– Jag har börjat laga spenatpiroger med mycket citron. Mays arabiska mat är fantastisk!
Monica tittar på klockan, ett möte väntar inne i stan. Men först har hon en fråga att ställa till May.
– Vill du följa med på en utflykt till Valdemarsvik om två veckor?
May tvekar inte sekund innan hon svarar ja.

“Vi fick äta sill, det smakade faktiskt bra!