Majd

I dagarna har det gått två år sedan Majd Nalaband kom till Norrköping från Syrien. Han väntar på besked om hans uppehållstillstånd blir permanent, och under tiden har Portalen varit en viktig byggsten i hans nya liv. För att lära sig svenska, komma in i samhället och, inte minst, skapa ett nätverk.
– Via min frus farbror träffade vi en man som bara varit i Sverige tio månader längre än oss, men som redan var jätteduktig på svenska. Jag undrade på en gång hur vi kunde lära oss samma sak, minns Majd om sitt första möte med Portalen.
– Det tog ett par månader innan vi fick plats på en kurs i svenska, men medan vi väntade fick vi böcker att studera och bjöds in att lyssna på föreläsningar och livsberättelser. På så vis kunde grunden tidigt läggas för Majds förståelse för sitt nya hemland, ett land han tidigare bara hade hört talas om av sin frus släktingar som också är bosatta här.
– Genom Portalen fick jag lära mig mer om hur det går till i Sverige. Vi kallar det ”den svenska koden”, hur man är här – och hur man får kontakter, säger Majd. Det är inte minst detta praktiska stöd som Majd uttrycker stor tacksamhet för. Det har varit viktigt för honom att komma in i det sociala livet, och ett stort steg för att nå dit har varit de anställningsintervjuer som Portalen har förmedlat för att nyanlända ska kunna hitta praktik och sommarjobb. Före Majd och hans fru tvingades fly på grund av kriget arbetade han som banktjänsteman i Aleppo. Under sitt sommarjobb på Kolmårdens djurpark har han delvis fått användning för sina yrkesfärdigheter då han sålde biljetter och var kassör i butiken.
– Jag trivdes jättebra, det var roligt för mig att få träffa människor, prata svenska och samtidigt använda min utbildning lite. Mitt mål är få jobb på en bank. Det är svårt, jag tror att det krävs flytande svenska för det! Men det jobbar jag på, säger Majd med ett skratt fyllt av stor förhoppning.

“Det var roligt för mig att få träffa människor, prata svenska och samtidigt använda min utbildning lite.”