David Malki, arkitekt

Från arkitekt i Aleppo till arkitekt i Norrköping via Portalen

– Good reputation, säger David Malki.
– Det var det första vi fick höra om Portalen, att det hade bra rykte bland asylsökande. Vi insåg snart att de vi pratade med hade rätt.
För David, som vant växlar mellan engelska uttryck och perfekt artikulerade meningar på svenska, har ”enkelhet” varit ett ledord till att han snabbt acklimatiserat sig i sitt nya hemland.
– Det märktes redan när jag och min familj registrerade oss på Portalen första gången. Det behövdes ingen blankett, det var bara att knacka på dörren och sedan blev vi varmt välkomnade av personalen.
Som asylsökande i ett nytt, främmande land kan det vara svårt och krångligt att hitta stabiliteten, intygar David.
– Man behöver en plats där man kan lära sig språket och de sociala koderna för att få hjälp att hoppa över de svårigheter man ställs inför. Den platsen blev Portalen för oss. Portalen gjorde att den tiden vi behövde för att komma in i samhället förkortades.
David lovordar den raka och personliga dialogen med personalen på Portalen, men också det faktum att det anordnas föreläsningar tre gånger i veckan.
– Olika myndigheter kom förbi och berättade hur de tänkte och hur saker och ting fungerar. Det var väldigt nyttigt och det kändes som om vi var VIP på något sätt, berättar David med ett leende.
Han beskriver Portalen som en träffpunkt där man kan träffa människor från olika kulturer och där man både kan dela med sig av sina egna erfarenheter och få nya erfarenheter.
– Det är ett ställe där du kan bygga ditt eget sociala nätverk. Jag tycker att Portalen fungerar som en bro mellan den svenska arbetsmarknaden och asylsökande, arbetslösa och nysvenskar. Portalen ger deltagarna en chans att träffa företag och knyta relationer med dem.
För David resulterade tiden på Portalen i ett stimulerande jobb.
– I Aleppo arbetade jag som arkitekt och nu har jag alldeles precis fått tillsvidareanställning på ett arkitektkontor (ÅWL) här i Norrköping. De kunde ha anställt en svensk som behärskar alla ”regler” fullt ut men valde att ge chansen åt en ankommande som ville starta om sitt liv. Portalen guidar arbetslösa till arbetsmarknaden. Det är jag själv ett bevis på.

“Det behövdes ingen blankett, det var bara att knacka på dörren och sedan blev vi varmt välkomnade av personalen.”