Manal på Idrottens hus

”Jag har Portalen att tacka för hur mitt liv ser ut idag”

Från moll till dur på drygt två år. Plötsligt har livet ändrat riktning för Hassan Hanna Deeb som kan blicka tillbaka på hur han landat drömjobbet, skaffat nya kompisar och haft ett ljuvligt julibröllop.
– Allt är perfekt, helt enkelt, säger han på fiket där vi ses. Annat var det 2015 då han vägrade att bli inkallad till en ny militärtjänst i Syrien och istället sökte sig till Sverige och Norrköping. Här finns visserligen lugnet och tryggheten, men varken bostad, jobb eller vänner.
– Det började vända för mig när jag gick till Portalen. Mina kompisar berättade om stället och jag ville verkligen lära mig språket. Varje dag i sex månader var jag på Portalen mellan 09 och 17. Det var så mycket bättre än att sitta hemma och bara vänta på uppehållstillstånd. Med hjälp av Portalens språkgrupper och genom att lyssna på svenska radiokanaler på fritiden fick Hassan snabbt pejl på det nya, obekanta språket. Efter ett halvår började han själv – som volontär – undervisa i svenska på Portalen.
– Dessutom var jag med och höll i föreläsningar om den svenska koden. Det finns så många kulturella saker här som skiljer sig från länderna vi kommer ifrån. Det är viktigt att man behärskar den svenska koden om man ska bli integrerad i samhället, säger Hassan. När tackar man? När tar man av sig skorna? Och vad är skillnaden mellan överdrift och lögn? Sådana saker – och mycket annat – berättade han om, vilket också blev underlag för nyttiga diskussioner i grupp.
– Det var en populär föreläsning där många lärde sig viktiga saker om svenska koder, säger Hassan. Genom Portalen har han fått vänner för livet – samt ett och annat jobb, från City Gross till bovärdstjänst på Hyresbostäder.
– I höst behöver Portalen min hjälp så jag ska arbeta med olika projekt. Det passar mig perfekt. Portalen har betytt så mycket för mig. Egentligen har jag Portalen att tacka för att mitt liv ser ut som det gör idag.

“Det var så mycket bättre än att sitta hemma och bara vänta på uppehållstillstånd.”