Najwan tog steget

Najwan tog steget

När Najwan kom till Sverige tillbringade han sina första månader med att dagligen gå till Portalen för att få en tidig introduktion till svenska språket. Här knöt han många kontakter och fick hjälp in på arbetsmarknaden.
Najwan Deshli flydde till Jordanien från kriget i sitt hemland Syrien. Men inom kort insåg han att hans chanser att starta ett nytt liv där, med boende och arbete, inte skulle fungera. Så familjen beslöt att han ensam skulle resa till Sverige och Norrköping, eftersom de har flera bekanta som bosatt sig här.

– Min dröm är att min fru och våra två söner också ska kunna flytta hit. Jag har ansökt om att de också ska få tillstånd att komma, men vi har inte fått något besked,
berättar Najwan.

Najwan kom hit för ungefär ett och ett halvt år sedan och han har redan hunnit jobba, studera svenska och knyta många nya kontakter.
– Under mina första fyra månader i Sverige gick jag till Portalen för att lära mig svenska i stort sett varje dag. Efter juluppehållet 2014 kom jag tillbaka och kunde snabbt avancera till en nivå högre. Jag ägnade, och ägnar fortfarande, mycket tid åt att lyssna på radio och se på tv, enbart svenska kanaler.

Dessutom ser jag till att dagligen röra mig i miljöer där jag har stor chans att få prata svenska. Att bara sitta hemma på sin kammare är inget alternativ för Najwan. Hans mål är att kunna återförenas med sin familj, och om de kommer hit vill han ha en egen försörjning.

– Genom Portalen fick jag chansen att jobba på ett boende för ensamkommande barn. Det var toppen, det gav mig en första merit på arbetsmarknaden här i Sverige. Nu går jag en kurs för att kanske kunna arbeta som fritidsledare framöver. Dessutom går jag på SFI.
Najwans dagar är med andra ord fulla av aktiviteter som alla syftar till att han på
bästa sätt ska kunna integreras i det svenska samhället.

– Jag går fortfarande till Portalen regelbundet. Jag, tillsammans med ytterligare
ungefär 15 personer, är med och hjälper till att bygga upp Portalen på fler ställen i Norrköping.
Det är lärorikt och något jag gärna deltar i. Jag vet vad Portalen betytt för mig, och ser gärna att fler får möjligheten att gå till ett sådant ställe när de är nyanlända i Sverige. Najwan berättar att han i Syrien ägde en egen kryddbutik, men att han också påbörjade en juridikutbildning. Den fick han dock lägga på hyllan eftersom att hans pappa blev dålig och mycket tid gick åt till att vårda honom.

– Jag kommer inte att studera juridik här i Sverige, utan satsar på något annat. Jag vill gärna jobba med människor, kanske ungdomar. Det tror jag skulle passa mig. Mitt nästa mål är att resa till Jordanien och hälsa på min familj som jag inte träffat sedan jag flyttade hit. Det ska bli underbart att se dem igen!

”Jag ser till att dagligen röra mig i miljöer där jag har stor chans att få prata svenska.”

Namn: Najwan Deshli
Ålder: 39 år.
Bor: I Norrköping.
Går: Går på SFI, förberedande kurs till fritidsledare genom Norrköpings kommun och hjälper till att starta upp filialer av Portalen i Marielund och Navestad.
Familj: Fru och två barn.
Kommer från: Staden Aleppo i Syrien. Kom till Sverige och Norrköping för cirka ett och ett halvt år sedan, bodde tidigare i Jordanien, där familjen fortfarande bor.
Intressen: Umgås med familj och vänner, går gärna på både fotbolls och basketmatcher.
Gillar: Naturen! Älskar att gå på promenader och upptäcka den svenska naturen.