Eldsjälen bakom Portalen

Eldsjälen bakom Portalen

Portalen drivs av eldsjälar. En av de främsta är Natalia Bonilla. Hennes engagemang har tagit henne från Bogotá till Hageby.

Regeringens korridorer var Natalia Bonillas vardag i Colombia, där hon arbetade med bosociala frågor för att hjälpa de utsatta, hemlösa och fattiga i landet.

– Sydamerikaner har alltid sett Sverige som ett föregångsland. Därför hade jag svårt att förstå att ett postindustrialiserat land som Sverige ens skulle kunna ha hemlösa människor. Jag trodde att jag skulle behöva starta om min karriär när jag flyttade hit, säger Natalia.

Men ju mer insyn hon fick i de sociala frågorna – desto tydligare insåg hon att det fanns uppenbara likheter.
– Frågorna fanns även här. Alltså visste jag att det fanns en plats för mig även i det här landet.
Som nyinflyttad från Colombia krävdes en tydlig strategi för att ta sig dit hon ville. Efter att ha lärt sig svenskans grunder via SFI fick hon praktik på Hyresbostäders bosociala avdelning. Utan möjlighet att kunna uttrycka sig så bra på svenska var det också svårt att visa allt hon ville och kunde.
– Men på något sätt förstod vi ändå varandra och vad vi skulle kunna åstadkomma tillsammans, berättar Natalia.
Det dröjde inte länge innan hon fick frågan om hon skulle vilja bli verksamhetsledare för nystartade Portalen. Året var 2011.
– Jag hade erfarenheten. Jag hade ju jobbat med utsatta som behövde hitta nya vägar, jag hade jobbat med vägledning och att hjälpa dem att lägga upp en plan. Helt plötsligt var jag en av dem som behövde göra detsamma.
Sju år senare har Natalia Bonilla hunnit fylla 53 – och hon brinner minst lika mycket för Portalen nu som då. Som utbildad arkitekt förstår hon hur allmännyttiga platser och mötesplatser i bostadsdelar kan påverka människan och livet.
– Allmännyttiga platser som Portalen har en stor roll i samhället, konstaterar hon.
I höst ska hon och Portalen tillsammans med spanska arkitekter delta i en workshop, där utmaningen ligger i att bygga en mötesplats.
– Det är konst, arkitektur och delaktighet, där människor förstår att de kan påverka sin miljö och skapa sitt eget liv. Precis detta är min dröm.