Carole

“Nu vill jag hjälpa andra”

Carole Haddad och hennes make hade bara varit i Sverige två månader när de första gången gick till Portalen. Här fick Carole hjälp att lära sig svenska och att nå det mål som hon satt upp för sig själv redan innan hon lämnade Syrien – att hitta ett jobb.
 Det var Caroles farbror, som redan var bosatt i Norrköping, som först tipsade henne om att gå till Portalen. Hon kände snabbt att det var ett bra beslut.
– Jag pratade inte ett ord svenska och det var jättesvårt att få kontakt med människor. Men på Portalen fick vi möjlighet att gå språkkurs och gå på föreläsningar med bland annat Arbetsförmedlingen. Jag lärde mig om Sverige och svensk kultur, jag fick vänner och kontakter.
I Aleppo jobbade Carole som arabisk- och fransklärare. Men efter att ha tillbringat mycket tid på Portalen och känt den stora skillnad det gjorde för henne, började Carole fundera på om hon inte skulle kunna använda sina färdigheter till att själv stötta andra, till exempel andra nyanlända.
– Även om jag inte kan allt och även om min svenska inte är perfekt än, så såg medarbetarna på Portalen att jag har en stark vilja. Från första början hade jag som mål att hitta jobb i Sverige och det har de hjälpt mig med. Nu vill jag hjälpa andra.
Carole jobbar sedan en kort tid tillbaka på den fristående arbetsförmedlingen Work For You i Norrköping.
– Chefen som gjorde intervjun med mig kunde inte tro att jag bara varit i Sverige i ett år och fem månader, skrattar Carole. 
Än en gång lös hennes driv igenom, trots språkförbistringar. Nu väntar Carole på besked om hennes uppehållstillstånd ska bli permanent. Det är ingen lätt väntan, men skönt att kunna sysselsätta sig under tiden. Hon återkommer flera gånger under samtalet till hur Portalen bidragit till att hitta en konstruktiv väg in i det svenska samhället och hur viktigt det är för henne. Utan Portalen hade hon till exempel börjat studera SFI för bara två månader sedan; nu kunde hon i stället gå på sin anställningsintervju för två månader sedan.
– Det har gått så mycket snabbare med allt. Varje gång jag träffar en nyanländ som vill lära sig och utveckla sig säger jag till dem att gå till Portalen. Nu jobbar jag heltid så jag hinner inte gå dit så ofta som jag vill, men om de ringer och behöver hjälp vill jag alltid ställa upp. För mig är Portalen som ett andra hem.

“Även om jag inte kan allt och även om min svenska inte är perfekt än, så såg medarbetarna på Portalen att jag har en stark vilja. Från första början hade jag som mål att hitta jobb i Sverige och det har de hjälpt mig med.”