Alaa

Framtidsdrömmarna hos Alaa är att utvecklas som CNC-operatör

Alaa kom till Sverige i November 2014. I hemlandet studerade han på gymnasiet och sedan 1 år på universitetet. Det efterföljdes av arbete som polis i 11 år, sen lämnade han och familjen Syrien. Det tog 1 år och 5 månader innan han fick uppehållstillstånd. Alaa har försökt att vara aktiv, bland annat jobbade han på en pizzeria under ett halvår i Sverige.

Men jag ville bygga min egen väg och min egen framtid, så jag började studera.

Alaa studerade på sfi 1 år, sedan svenska grund på Komvux. Efter det var det dags för en yrkesutbildning, CNC-operatör på Montico, under 1 år och 3 månader.

I april 2020 var jag klar, det var början på Coronatiden, många som hade förlorat jobbet, eller var permitterade. Det var en mycket svår tid för mig, det var tungt mentalt, jag var inte aktiv. I okt/nov 2020 kom jag till Portalen. Då hade jag varit hemma och inte gjort så mycket alls under ca 6 månader.

Alaa fick telefonnumret till Heidi på Portalen från en före detta deltagare, hon hade sagt att de kan stötta dig. Alaa tror att det var ett väldigt viktigt steg.

När man blir arbetslös och är ny i Sverige så är det väldigt svårt. I hemlandet kan man hitta jobb på annat sätt, det är lättare, men vet hur man ska göra.

Första kontakten Alaa tog med Portalen handlade om att han ville skriva et CV och personligt brev, vilket han fick stöd med. Sen deltog Alaa i jobbklubben.

Heidi och jag hade också coachningssamtal, där jag bland annat fick träna på intervju, digitalt via messenger, på kvällstid. Vi förde också samtal om och hur man skulle bete sig på en intervju.

Jag upplever att Portalen stöttade mig på två, väldigt viktiga sätt
1) Praktiska steg för att söka jobb, annonser, arbetsgivare mm
2) Min mentala situation, jag upplever att jag fick stärkt självförtroende, framtidshopp och en känsla av att vara närmare arbetsmarknaden. Jag var ofta väldigt glad när jag var på Portalen och när jag varit på Portalen, jag kände ofta att ”snart jobbar jag, jag tror verkligen det”.

Alaa hade bland annat 2 skarpa intervjuer och matchningar med hjälp av Portalen. Nu blev inget av de jobben aktuellt. Det ena jobbet skulle inte längre tillsättas så orderingångarna försämrats pga pandemin, den andra intervjun var inom ett yrkesområde som Alaa inte hade utbildat sig inom och Alaa ville verkligen jobba som CNC-operatör.

Jag ville verkligen på jobba som CNC-operatör, innan jag var beredd att släppa den branschen och prova något annat. Men det gav ändå självförtroende att göra intervjuerna, då båda arbetsgivarna gav mig bra feedback, det gav mig också hopp för andra möjligheter inom industrin.

Alaa återkommer till att han blev aktiv igen, inte satt hemma och passivt väntade, att vara aktiv skapade ett växande självförtroende. När han var passiv och hemma, så upplevde han också att tvivel smyger sig på, ”kanske blir det inget jobb, kanske är det väldigt svårt”, var tankar som kunde röra sig i huvudet på Alaa under den tiden.

Idag försöker Alaa att sprida framtidstro till vänner och bekanta, om vikten av att vara aktiv, att tro att det är möjligt att skaffa sig ett jobb snart osv. Han vill gärna att människor också vet att det spelar roll hur man tänker som person. Han försöker att få dem att gå till Portalen, men de måste också vilja det själv och att ta första steget att gå dit, avslutar Alaa.

Genom Portalen fick jag också kännedom om många fler bemanningsföretag, jag registrerade mig på flera och det var genom Pema som jag fick möjligheten att arbeta på BE Group. Idag har jag en fast anställning på BE Group, det känns härligt, jag vill verkligen jobba, jag trivs varje dag!

Framtidsdrömmarna hos Alaa är att utvecklas som CNC-operatör och att lära sig mer om de robotar som finns på BE-group.

Jag har redan fått viss internutbildning gällande robotarna, både teoretiskt och praktisk utbildning. Framöver skulle jag också vilja jobba lite mer med CNC-teknik, att lära mig mer om att programmera robotar. Att utveckla mig på jobbet, att bli stabilare och säkrare.

Efter att han fick anställning via Pema, tog Alaa körkortslektioner, han klarade både teori- och uppkörningsprovet på första försöket, säger han stolt. När han sedan fick fast anställning på BE-group, så köpte han också en bil.

För Alaa har det hela tiden varit viktigt att jobba, det syns att han är glad och mycket nöjd.

Jobb ger frihet och möjlighet att tänka framåt, säger Alaa.

Portalen är så många saker för mig. Det är också en mötesplats, med möjlighet att fika, att prata och att skratta. Det känns bra när man kommer hem, man är glad, har blivit på bättre humör. Det är också jätteviktigt!