Ibtisam

Idag är Ibtisam studiecirkelledare för två cirklar, matlagning och sömnad.

Ibtisam kom till Sverige 2014, då hade hon varit hemmafru i Syrien i drygt 20 år. Dessförinnan hade hon studerat ett par år på universitet i Syrien, ekonomi och arbetat extra som lärarvikarie för motsvarande högstadiebarn i matematik och matlagning. I Sverige jobbade hon 2 år på sin brors restaurang. Efter det har hon studerat sfi och sedan har hon studerat till kock och storkökspersonal, praktik på såväl skola i Ringdansen som på Resecentrum.

Efter utbildningen till storkök, var det ändå svårt att hitta jobb.

Min grannes dotter berättade om Portalen, att det fanns språkcafé och att jag där skulle ha möjlighet att prata och öva mer svenska.

Först var det bara det som var anledningen till att Ibtisam sökte sig till Portalen, för att hon ville utveckla sin svenska, men väl på Portalen så deltog hon i såväl jobbklubb som konversation avancerad.

På jobbklubben fick jag lära mig att det var viktigt att verkligen läsa annonsen, att fundera på vad företaget sökte genom att läsa annonserna noga. Men också att följa upp ansökan genom att ringa, eller besöka arbetsgivaren. Tidigare hade jag mest klippt och klistrat, inte riktigt vetat hur jag skulle skriva ett bra personligt brev.

Idag är Ibtisam studiecirkelledare för två cirklar, matlagning och sömnad. Hon får lön för detta via ABF.

Det är mycket trevligt och mycket bra, man känner att det är bra att göra någonting positivt. Det stärker självförtroendet och man blir glad åt att kunna göra någonting tillsammans och med andra. Jag skulle gärna ha lite mer tid på matlagningen, för att kunna prata lite mer om kost och hälsa, säger Ibtisam.

Ibtisam påtalar att man kan göra många olika saker på Portalen, prata svenska, integrera sig med det svenska samhället, få hjälp med olika saker, för att få stöd med olika frågor. Det är mycket bra att Portalen finns!

Ibtisams framtidsdrömmar är liknande många andras på Portalen,

Jag vill gärna ha en fast anställning, känna mig integrerad i samhället, ta del av det svenska samhället och utvecklas språkligt. Min dröm är att jobba inom matlagning, men jag jobbar gärna inom vårdomsorg eller annat som kan passa mig. Igår var jag på en intervju på kriminalvården och hoppas på ett sommarjobb, det är en start!