Maher

Jag tror att det är viktigt att ha ett mål, då blir det enklare och tydligare

I Tyskland lärde sig Maher först språket, för att sedan läsa på gymnasienivå. Detta efterföljdes av en maskinoperatörsutbildning på 2,5 år. Utbildningen ledde till jobb på olika industriföretag i Tyskland, främst inom bemanning, vilket också stillade Mahers lite rastlösa sida. Han vill ofta att det ska hända nya saker, att han får lära sig nytt och vill hålla igång.

Mina föräldrar bodde i Sverige och i och med Coronapandemin så flyttade jag till Sverige i juli 2020. Jag tänkte första att det var svårt, att jag träffade många invandrare och att det var svårt att träffa personer som hade svenska som modersmål. Jag trodde att min etablering skulle bli lång.

Maher kom till Portalen i september 2020, då förstod Maher vad personalen sa, men kunde inte svara, då han inte hade pratat så mycket svenska, men han hade studerat svenska hemma.

Portalen var verkligen en bra plats, ni tog er tid att prata och att möta mig, att lyfta att jag snart säkert skulle ha ett arbete. Ni lyfte mina erfarenheter och utbildning från Tyskland och försökte få mg att känna självförtroende och att visa vad jag redan gjort i Sverige, med att lära mig svenska själv.

I april 2021 påbörjade Maher ett jobbspår på arbetsförmedlingen, inriktat mot Scan. Det tipset hade han också fått från personal från Portalen. Utbildningen bedrevs av en av de upphandlade leverantörerna, under rådande läge, mycket även det på distans. Samtidigt studerade Maher sfi flex. Praktiken genomfördes på Scan i Linköping och efter utbildningen fick Maher möjlighet till sommarjobb, då det hade gått väldigt bra under utbildningen och praktiken. Efter sommarjobbet blev det deltidsanställning under helger.

Jag tror att det var väldigt viktigt att jag kom till Portalen. Ni gav mig stöd i form av samtal, tips på utbildning via arbetsförmedlingen. Men också konversation och läxstöd under min utbildning kopplat till Scan. Jag fick också möjlighet att prata om frågor som arbetsmiljö och arbetsrätt och kollektivavtal, för att veta hur det fungerar på arbetsplatser i Sverige.

Idag sysselsätter sig Maher med jobb som maskinoperatör hos Ionbond i Linköping, via Jobtalent, fortsätter på sfi- flex och jobbar på Scan ibland, när de har behov. Det är roligt på jobbet, han upplever att han lär sig mycket svenska, har kul med arbetskamraterna och får hålla igång.

I april får Maher lägenhet i Linköping och flyttar då dit.

Det blir närmare till jobbet, som han säger.

Det är tydligt att Maher inte uppskattar när saker blir alltför mycket rutin, han tycker om att prova och göra olika saker. Målet är att få en fast anställning och att kunna köpa en lägenhet inom ett par år. En dröm är att inte behöva kolla på prislappen, när han köper något, att kunna bli ekonomiskt trygg.

På Portalen finns det möjligheter att hitta ett jobb, att studera och att ge stöd till andra.  Men det är också väldigt viktigt att själv vilja utvecklas och vilja jobba, studera, eller ge stöd. Jag tror att det är viktigt att ha ett mål, då blir det enklare och tydligare. Personalen på Portalen är aktiva, de hjälper gärna, tar sig tid, men du behöver också göra visst jobb själv, betonar Maher.